6. 5. 2024   |   svátek má Radoslav
 

České buchty

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 600 g
droždí 40 g
moučkový cukr 120 g
máslo 80 g
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 03 h. 30 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Trošku mléka (asi čtvrt hrnku) ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a na teple necháme vykynout kvásek. Nesmí se spařit! Než kvásek vykyne, rozpustíme si máslo a necháme vychladnout. Do větší mísy dáme mouku, přidáme půl lžičky soli, cukr, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, vzešlý kvásek a s pomocí vlažného mléka (250 - 300ml, podle potřeby) zaděláme vláčné těsto. Těsto musíme dobře propracovat, tak, aby se nelepilo na stěny mísy ani na vařečku. Mísu přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Doba kynutí záleží na kvalitě droždí a teplotě, může kynout hodinu až dvě.

Z vykynutého těsta lžící ukrajujeme stejně velké kousky, které klademe na lehce pomoučený vál. Každý kousek rukama roztáhneme na placičku, naplníme nádivkou a uzavřeme do šátečku tak, aby nádivka nevytékala. Náplně dáme tolik, kolik dokážeme zabalit tak, aby nikde nevykukovala. Buchty klademe vedle sebe do máslem vymaštěného pekáčku uzavřením dospod, každou buchtu kolem dokola potřeme rozpuštěným máslem. Znovu necháme vykynout asi půl hodinky na teplém místě a pečeme při teplotě 180° asi 35 - 40 minut. Upečené buchty chvíli necháme v pekáči, pak je opatrně vyklopíme na prkénko - prkénko položíme na pekáč a pekáč i s prkýnkem obrátíme. Hotové buchty pocukrujeme.

Tvarohová nádivka:
1 tvaroh (lepší je kostka)
1 žloutek
vanilkový cukr
cukr moučka cca 2 lžíce
rozinky
Tvaroh smícháme s jedním žloutkem, vanilkovým cukrem a 2 lžícemi cukru, přidáme rozinky podle chuti a promícháme.

Povidlová nádivka:
200 g povidel
1 lžíce rumu
strouhaný perník podle potřeby
Povidla rozředíme troškou rumu a plníme buchty. Můžeme do nich přidat trochu strouhaného perníku, pokud jsou povidla řidší, aby v buchtě lépe držely a neměly tendenci vytékat.

Maková nádivka:
150 g mletého máku
1 lžíce cukru
1 lžíce rumu
100 ml mléka
1 lžíce medu
1-2 lžíce strouhaného perníku
1/2 vanilkového cukru
Mák s mlékem zahřejeme, přidáme ostatní přísady a vše společně krátce povaříme (asi minutu až dvě). Odstavíme z plotny, za občasného promíchání necháme vychladnout a plníme buchty. Do nádivky můžeme přidat lžíci povidel, je ještě lepší.

Poznámka:
Nádivky je každé zvlášť poměrně hodně, každá vyjde skoro na celý pekáč, já dělám obvykle buďto makové, nebo tvarohové a pár doplním povidlovými.







Další fotografie
 


RECEPTY

Bylinková marináda

Postup: Do mísy, ve které budeme nakládat maso, nalijeme olej - podle množství... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové košíčky z tlapkového těsta

Postup: Na vál si navážíme všechny sypké přísady. Hřebíček pomeleme v mlýnku nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s dýňovou omáčkou

Postup: Máslovou dýni oloupeme, Hokkaido loupat nemusíme, slupka vařením změkne. Dýni... zobrazit recept

RECEPTY

Hráškový krém

Postup: Cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vsypeme 1 a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Pappardelle s telecím masem a medvědím česnekem

Postup: Pappardelle uvaříme v osolené vodě. Telecí maso nakrájíme na tenké nudličky.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...